«Ελιά»


«ΕΛΙΑ, δωρο θεϊκο»


Θέμα της παράστασης η ελιά ως το ωραιότερο δώρο στους ανθρώπους. Ο μύθος της Αθηνάς και του Ποσειδώνα, για την διεκδίκηση της πόλης της Αθήνας, μεταφέρεται επί σκηνής. Χαρακτηριστικό ενός μύθου είναι ο συνδυασμός ανθρώπινου και θεϊκού στοιχείου. Στη συγκεκριμένη παράσταση, επιτυγχάνεται μέσα από τον απόλυτο συγχρονισμό ερμηνευτών, οπτικών εφέ και επιβλητικής μουσικής.


Δημιουργική ομάδα: Πέτρος Μαστόρος, Θεοχάρη Ζωή

Έτος: 2017, 2018


ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΡΓΟΥ


Πολλούς αιώνες πριν, χιλιάδες χρόνια, ένας μύθος γεννήθηκε…

Οι θεοί αποφάσισαν να αναλάβουν υπό την προστασία τους κάποια πόλη ώστε οι άνθρωποι να χτίζουν ναούς για να τους τιμούν. Κάποιες φορές όμως υπήρξαν φιλονικίες για τη διεκδίκηση μιας πόλης.

Ποσειδώνας και Αθηνά διεκδίκησαν την πόλη της Αθήνας. Ο Δίας πρότεινε έναν διαγωνισμό ώστε να λυθεί ειρηνικά αυτή η διαμάχη. Ο κάθε θεός θα προσέφερε ένα δώρο στους κατοίκους της Αττικής γης. Η επιλογή του ωραιότερου δώρου θα έκρινε και τον προστάτη θεό της πόλης.

Ο Κέκροπας, βασιλιάς τότε της Αττικής γης, ήταν μάρτυρας-κριτής του διαγωνισμού. Θεοί και κάτοικοι ανέβηκαν στο βράχο της Ακρόπολης. Ο Ποσειδώνας, χτυπώντας το βράχο με την τρίαινά του, πρόσφερε αλμυρό νερό και την υπόσχεση να γίνουν θαλασσοκράτορες. Η Αθηνά προσέφερε μια ελιά γεμάτη καρπούς. Η επιλογή έγινε. Η ελιά, δέντρο πλούσιο σε καρπούς και χρήσιμη πρώτη ύλη, ήταν το ωραιότερο δώρο. Κατά συνέπεια, η Αθηνά επιλέχθηκε ως προστάτιδα της πόλης. Από τότε, η πόλη ονομάστηκε Αθήνα.

Η πρώτη ελιά της Αθηνάς, στον Ιερό βράχο της Ακρόπολης, αποτέλεσε αρχή για να βλαστήσουν τα υπόλοιπα τα ελαιόδεντρα!


Ερμηνευτές: Αλεξίου Ανθούλα, Γιώτη Μελίνα, Δρόσου Λευκοθέα, Κατσίπης Γιώργος, Κορκή Μαρία, Κουζούκας Φίλιππος, Μπάσια Θέμις, Μπινιάς Μιχάλης, Νιώτης Σπύρος, Πόγια Κοντέσα, Σεβαστάκης Γιάννης, Φώτη Σεβαστιάνα, Χρυσόπουλος Στέλιος


|2018|


|02-04 Νοεμβρίου 2018: 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ελιάς, TED Bodrum College, Τουρκία