«Όρνιθες»


Οι Όρνιθες είναι η πιο πολυπρόσωπη και η λυρικότερη από τις κωμωδίες του Αριστοφάνη. Ένα έργο φυγής από την πραγματικότητα με θέμα του την ουτοπική δημιουργία ενός τέλειου νέου κόσμου στον ουρανό, μια παρωδία της αρχαίας αθηναϊκής δημοκρατίας με πολλές σύγχρονες προεκτάσεις.

Ο Σύλλογός μας σε συνεργασία με τη Θεατρική Ομάδα Γυμνασίου & Λυκείου Αντιμάχειας δημιούργησαν μια παράσταση των Ορνίθων που ακολουθεί τα πρότυπα του αρχαίου θεάτρου, αλλά απευθύνεται στους θεατές όλων των ηλικιών της σημερινής εποχής. Μια παράσταση στην οποία το τρίπτυχο λόγος – μουσική – κίνηση μετασχηματίζεται σε ένα θεαματικό σύνολο, με σκηνικό άλλοτε ένα φυσικό δάσος, άλλοτε έναν αρχαιολογικό χώρο ή και μία σύγχρονη θεατρική σκηνή.

Οι Όρνιθες «άνοιξαν τα φτερά τους» το 2015 και έχουν παρουσιαστεί σε μαθητές σχολείων, στο ευρύ κοινό της Κω, αλλά και σε Φεστιβάλ εντός και εκτός νησιού (Ιπποκράτεια, 1o Μαθητικό Φεστιβάλ Θεάτρου και Μουσικής Κω, 5o Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Αρχαίας Μεσσήνης).


Δημιουργική Ομάδα: Μαστόρος Πέτρος, Παπαχρήστου Σοφία, Πίδουλα Αγγελική, Κλειδόπουλος Προκόπης

Έτη: 2015, 2016


Υπόθεση έργου


Δύο Αθηναίοι, ο Πεισέταιρος και ο Ευελπίδης, απογοητευμένοι από την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη τους αποφασίζουν να την εγκαταλείψουν και να αναζητήσουν έναν τόπο ήσυχο, για να περάσουν εκεί την υπόλοιπη ζωή τους. Φτάνουν στον κόσμο των πουλιών, για να ζητήσουν τη βοήθεια του Τηρέα, του ανθρώπου που μεταμορφώθηκε από τους θεούς σε Τσαλαπετεινός. Όταν, μιλώντας μαζί του, μαθαίνουν πόσο ευτυχισμένα ζει εκεί, ο Πεισέταιρος συλλαμβάνει το μεγαλοφυές σχέδιο να ιδρύσουν τα πουλιά μια πόλη μεταξύ ουρανού και γης και να εξουσιάζουν και θεούς και ανθρώπους. Ο Τσαλαπετεινός, μαζί με τη γυναίκα του, την Αηδόνα, καλούν τα πουλιά του κόσμου, τα οποία συγκεντρώνονται και σχηματίζουν Χορό. Αρχικά, αυτά επιτίθενται στους ανθρώπους, αλλά τελικά πείθονται να ακούσουν την ιδέα του Πεισέταιρου, ο οποίος κερδίζει την εμπιστοσύνη τους, καθώς τους εξηγεί ότι αυτά ήταν οι πρώτοι βασιλείς του κόσμου. Έτσι ιδρύεται η Νεφελοκοκκυγία.

Πριν καλά-καλά ιδρυθεί η πόλη και γίνει η απαραίτητη θυσία, εκδηλώνονται οι πρώτες αντιδράσεις: διάφοροι καιροσκόποι από την Αθήνα τρέχουν να επωφεληθούν από την ίδρυση της νέας πόλης, ο Χορός βρίσκει την ευκαιρία να ζητήσει το πρώτο βραβείο από τους κριτές, οι Ολύμπιοι θεοί στέλνουν την Ίριδα να απειλήσει τον Πεισέταιρο, ο θεός Προμηθέας προσφέρει τις πολύτιμες συμβουλές του.

Σύντομα καταφθάνει πρεσβεία από τον Όλυμπο για διαπραγματεύσεις ειρήνης (ο απρόθυμος Ποσειδώνας, ο βλακώδης Ηρακλής και ο βάρβαρος Τριβαλλός). Ο Πεισέταιρος επιβάλλει σκληρούς όρους: ο Δίας υποχρεώνεται να παραδώσει την εξουσία στα πουλιά και να δώσει για σύζυγο στον Πεισέταιρο την πανέμορφη Βασίλεια (την προσωποποίηση της εξουσίας του). Έτσι, ο πρωταγωνιστής μας γίνεται ο νέος κοσμοκράτορας και απολαμβάνει τη γιορτή που διοργανώνεται από τα πουλιά για το γάμο του και την επιτυχία του.


LookBook

 


Παραστάσεις


|2016|

|17 Ιουλίου 2016: «Όρνιθες» του Αριστοφάνη, Θέατρο Apollon, Neptune Hotels

|28 Ιουνίου 2016: «Όρνιθες» του Αριστοφάνη, 1ο Μαθητικό Φεστιβάλ Κω, Ρωμαϊκό Ωδείο Κω

|18 Απριλίου 2016: «Όρνιθες» του Αριστοφάνη, 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, Αρχαία Μεσσήνη


|2015|

|01 Ιουλίου 2015:«Όρνιθες» του Αριστοφάνη, Ιπποκράτεια 2015, Αμφιθέατρο Δημοτικού Σχολείου Κεφάλου

|28 Ιουνίου 2015: «Όρνιθες» του Αριστοφάνη, Ιπποκράτεια 2015, Ρωμαϊκό Ωδείο Κω

|26 Ιουνίου 2015: Όρνιθες του Αριστοφάνη, Ιπποκράτεια 2015,  Δασάκι Γυμνασίου – Λυκείου Αντιμάχειας